Lasagne z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 1041 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Większość przepisów jest skomplikowania, poniżej przedstawiam wersję prostą i szybką do przygotowania.

AnetaJ
  • 1min
  • Średni

Składniki

1 opakowanie makaronu lasagne
30 dag startego żółtego sera
Olej do smażenia
Trochę startej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
Masło do formy

Nadzienie
500g mięsa mielonego
2 duże cebule
2 marchewki
2-3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
Natka pietruszki

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne z mięsem mielonym

  • 1. Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy zblendowane na gładko pomidory z puszki, wciskamy przez praskę czosnek oraz startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Całość doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły, chwilę dusimy i zdejmujemy z gazu.

    Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

    Płaty lasagni maczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

    Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamakaronmięso mielonePomidoryżółty sermarchewkalasagnezapiekanka z makaronemSOS BESZAMELOWYprosty przepislasagne z mięsem mielonym

Komentarze

Podobne przepisy

Lasagne z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: monitka2

Lasagne z mięsem mielonym i warzywami

Szybki i prosty sposób na pyszny...

image-1fyf245

Dodane przez: JulkaTomeczek

Risotto z mięsem mielonym

Smaczna i sycąca potrawa z dużą...

Spaghetti z mięsem mielonym z serem żółtym.

Dodane przez: IlonaJ

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym - propozycja...

Chaczapuri z mięsem mielonym

Dodane przez: Paula0707

Chaczapuri z mięsem mielonym

Zmodyfikowana wersja oryginalnego...

Cannelloni z mięsem mielonym.

Dodane przez: gogusia

Cannelloni z mięsem mielonym.

Danie obiadowe-zwyczajne z ulubionymi...

Lazania z mięsem

Dodane przez: smak i uczucie

lazania z mięsem mielonym

Lazania (lasagne) to danie z kuchni...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE