Laksa z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Laksa to zupa popularna w Azji zwłaszcza w Malezji. Przyrządzana jest z mleczka kokosowego i czerwonej pasty curry. Jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca (za sprawą curry właśnie) więc idealnie sprawdza się w jesienno-zimowym czasie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1 litr domowego bulionu drobiowego
    1 puszka mleka kokosowego
    ½ szklanki groszku zielonego (mrożonego)
    1 łyżeczka brązowego cukru
    Sok z ¼ limonki
    100 gram makaronu Vermicelli
    1-2 łyżki oliwy
    1 garść liści kolendry
    1 garść liści mięty
    1 czerwona chilli (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Pasty

Laksa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy, kroimy w paseczki.

    Do garnka wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy pastę curry i przesmażamy ją przez 1 minutę.

    Kiedy z garnka zacznie unosić się aromat curry dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy całość 5 minut.

    Do przesmażonego kurczaka dodajemy zamrożony groszek, wlewamy bulion i gotujemy całość 15 minut. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i sok z limonki – gotujemy 5 minut.

    Do gorącej zupy dodajemy makron – zupę wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

    Do zupy dodajemy liście kolendry i mięty – mieszamy i serwujemy gorącą posypaną posiekanym chilli i liśćmi kolendry i mięty, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować