REKLAMA

Zupa w azjatyckim stylu (z pastą laksa)

wyświetlono: 47 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, która jest świetną bazą zupy z kurczakiem i grzybami. Jeśli lubicie azjatyckie smaki - koniecznie wypróbujcie.

opublikowany: 17.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion drobiowy - 500ml
    Mleko kokosowe - 400ml
    Pasta Laksa - 50g
    Kurczak filet z piersi - 400g
    Grzyby mun - 2 duże
    Pieczarki - 2 duże
    Kapusta pekińska - 4 liście
    Makaron ryżowy lub sojowy - 200g
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Zupa w azjatyckim stylu (z pastą laksa)?
Sposób przygotowania:

  • Zupa w azjatyckim stylu (z pastą laksa) 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie troimy w paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę szatkujemy.
    Podgrzewamy bulion, dodajemy do niego mleko kokosowe i pastę. Mieszamy dokładnie, aż do zupełnego rozpuszczenia pasty. Kiedy wywar zacznie się gotować dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Po 10 minutach dodajemy grzyby mun, pieczarki i kapustę pekińską. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż kurczak będzie ugotowany i miękki. Zupy nie trzeba dodatkowo doprawiać - pasta Laksa jest bardzo aromatyczna.

    Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu i zalewamy zupą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: SprytnaChochla Sch

Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu

Bardzo prosta i szybka zupa. Słodko-ostra z kokosową nutą.

kategoria: Zupy opublikowany: 26.01.2022 | wyświetlono: 90 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE