Zupa Laksa

  • wyświetlono: 278 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
1 szklanka mleka kokosowego
1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej)
1 cukinia
1 czerwona papryka
180 g tofu
200 g makaronu Udon
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z limonki
ogórek
świeża kolendra
limonka

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa Laksa

  • Zupa Laksa1. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając.
    Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki limonki oraz pokrojone w kostkę, tofu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tofukuchnia koreańska

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa koperkowa

Dodane przez: Bellapi

Zupa koperkowa

W ogrodzie pięknie rośnie koper....

Zupa meksykańska

Dodane przez: danusia19671

Zupa meksykańska

Zupa jest bardzo pikantna

Zupa czosnkowa

Dodane przez: aga3103

Zupa czosnkowa

Lubię proste potrawy, a ta hiszpańska...

Zupa kaszubska

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Zupa kaszubska

Kuchnia kaszubska charakteryzuje...

Kwaśnica

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zupa kwaśnica

Jadłam już wiele razy kwaśnicę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE