300 g filet z kurczaka
2 szt. marchewki
2 szt. żółta papryka
1-2 szt. ziemniaki
1 szt cebula
1 szt. papryczka chili
50 g żółtej pasty curry Thai Pride
ok. 1,5 l warzywnego wywaru
200 g makaronu nitki
olej do smażenia
sól, pieprz
bazylia
Zupa laksa z grillowaną żółtą papryką i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtą paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w szerokie paski. Grillować skórką do dołu na gorącej patelni do grilla, posmarowanej olejem Jak skórka papryki będzie przypalona, a papryka miękka. Zawinąć na parę minut w folie. Zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
2.Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać. Warzywa i filet z kurczaka pokroić w kostkę. Delikatnie podsmażyć na patelni z olejem, dodać pastę curry, wymieszać. Następnie dodać gorący wywar, gotować ok. 15 min. Na koniec dodać pokrojoną grillowaną żółtą paprykę, przyprawić solą i pieprzem w/g gustu. Ponownie zagotować i wyłączyć. Blenderem zmiksować.
3.Makaron nitki ugotować w/g instrukcji na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem. Udekorować liśćmi bazylii oraz papryczką chili.
Komentarze