Łaciate ciasto z gotowaną masą serową

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne i efektowne-polecam

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 Ciemne ciasto:

    6 jajek
    1\2 szklanki drobnego cukru
    1 pełna szklanka mąki pszennej
    2 pełne łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 Ciasto jasne z samych białek :
    6 białek
    3\4 szklanki drobnego cukru
    1\2 szklanki mąki pszennej
    1 pełna szkolanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1\2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 Masa serowa
    1 kg sera białego zmielonego
    3\4 szklanki cukru
    6 żółtek
    2 łyzki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    ½ szklanki mleka
    200 g margaryny
    oraz
    polewa czekoladowa
    polewa biała
    perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Łaciate ciasto z gotowaną masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
    2.Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy .. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.

    Na formę natłuszczoną , wyłozona papaierem do pieczenia blachę nakładamy na dno troche ciasta z kakao tak tak zeby rozprowadzic na dnie całosci formy, nastepnie naprzemian troche ciasta białego i reszte ciemnego i odwrotnie.
    Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu robiac tzw. łaty..
    Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i przestudzeniu przekrajamy na 3 blaty.

    3 Masa serowa:
    Ser, masło cukry i żółtka podgrzewamy w garnku aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
    Mąkę rrozbebłujemy wpołowie szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.

    4 Na ciemny blat wykładamy połowę ciepłej masy serowej, wyrównujemy , nastepnie układamy kolejny łaciaty blat, smarujemy reszte masy serowej i przyrywamy trzecim łaciatym blatem. Schładzamy .Wierzch dekorujemy polewa czekoladowa , perełkami, smacznego:)

Porady

blacha 25 na 35. ciasto nalezy dobrze schłodzic.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować