3 Masa serowa
1 kg sera białego zmielonego
3\4 szklanki cukru
6 żółtek
2 łyzki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
½ szklanki mleka
200 g margaryny
oraz
polewa czekoladowa
polewa biała
perełki do dekoracji
Łaciate ciasto z gotowaną masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
2.Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy .. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Na formę natłuszczoną , wyłozona papaierem do pieczenia blachę nakładamy na dno troche ciasta z kakao tak tak zeby rozprowadzic na dnie całosci formy, nastepnie naprzemian troche ciasta białego i reszte ciemnego i odwrotnie.
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu robiac tzw. łaty..
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.Po upieczeniu i przestudzeniu przekrajamy na 3 blaty.
3 Masa serowa:
Ser, masło cukry i żółtka podgrzewamy w garnku aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Mąkę rrozbebłujemy wpołowie szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
4 Na ciemny blat wykładamy połowę ciepłej masy serowej, wyrównujemy , nastepnie układamy kolejny łaciaty blat, smarujemy reszte masy serowej i przyrywamy trzecim łaciatym blatem. Schładzamy .Wierzch dekorujemy polewa czekoladowa , perełkami, smacznego:)
Komentarze