Łaciate z masą serową

4.5 (181 ocen)

To nowy efekt moich eksperymentów.

Składniki:

  • Ciasto białe:

    6 białek
    15 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    szklanka cukru kryształu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu

    Ciasto ciemne:

    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Masa serowa:

    1 kg sera białego
    6 żółtek
    kostka masła
    szklanka cukru pudru
    budyń śmietankowy lub waniliowy
    1/2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciate z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki na ciasto białe , lekko wymieszać i odstawić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko mieszamy.
  • 3. Na wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 23x38 nakładamy na przemian porcję ciasta białego i ciemnego. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 3 części.
  • 4. Budyń rozmieszać w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem , dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować , wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować.
  • 5. Ciasto przekładać gorącą masą serową. Oblać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować