Łaciate z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki na ciasto białe , lekko wymieszać i odstawić.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno dodając cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko mieszamy.
3.Na wysmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 23x38 nakładamy na przemian porcję ciasta białego i ciemnego. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na 3 części.
4.Budyń rozmieszać w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem , dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować , wlać budyń z mlekiem i ponownie zagotować.
Komentarze