Ciasto miodowe z gotowaną masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaty miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
2.Masa serowa: budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną,następnie dodajemy ser.Masę serową przekładamy do garnka i zagotowujemy . Do gotującej się masy wlewamy mleko z budyniem,dalej gotujemy ok.10 minut cały czas mieszając.
3.Blaty przełożyć gorącą masą.Pozostawić do wystudzenia.
4.Polewa:Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
5.Gotowe ciasto polać polewą można posypać posypką.
Porady
Blaty najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi.
Komentarze