Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie ciasta miodowego i sera dla mnie idealny smak

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na blaty miodowe:
    4 szklanki mąki pszennej
    szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    250g masła
    150g miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Na masę serową:
    1kg zmielonego sera
    6 żółtek
    opakowanie budyniu śmietankowego
    pół szklanki mleka
    200g masła lub margaryny
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    Polewa:
    1/4 kostki margaryny
    1łyżka wody
    1 łyżka kakao
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Masa serowa: budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka.Żółtka ucieramy z cukrem i margaryną,następnie dodajemy ser.Masę serową przekładamy do garnka i zagotowujemy . Do gotującej się masy wlewamy mleko z budyniem,dalej gotujemy ok.10 minut cały czas mieszając.
  • 3. Blaty przełożyć gorącą masą.Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Polewa:Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • gotowe ciasto 5. Gotowe ciasto polać polewą można posypać posypką.

Porady

Blaty najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować