Ciasto łaciate z masą serową

  • wyświetlono: 3949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.

IMG_3480
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto jasne:

6 białek

szczypta soli

1 szkl cukru

150 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka octu


Ciasto kakaowe:

6 jajek

szczypta soli

3/4 szkl cukru

1 szkl maki pszennej

2 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:

1 kg sera z wiadereczka

1 szkl cukru

200 g masła

łyżka ekstraktu waniliowego

6 żółtek

1 op. budyniu waniliowego

łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 szkl zimnego mleka


Poncz:

2/3 szkl wody

2 łyżki cukru

kieliszek rumu


Polewa:

1/4 kostki margaryny

4 łyżki cukru

2 łyżki mleka

3 łyżki kakao

1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto łaciate z masą serową

  • 1. Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.


    Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.


    Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.


    Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje.


    Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.


    Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptmasa serowaz seremsernik gotowanybiszkopt z masą serową

Komentarze

Podobne przepisy

poduszkowiec

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Poduszkowiec czyli murzynek z masą...

Ciasto składa się z kakaowego ciasta...

CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI

Dobrze wiem, że uwielbiacie takie...

Ciasto z jabłkami i masą serową

Dodane przez: mzka

Ciasto z jabłkami i masą serową

Ciasto jest dla osób, które nie...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Łaciatek z masą serową

Efektowne, wilgotne i miękkie w...

Ciasto makowo serowe z masą i biszkoptem

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty...

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Sernik schowany w masie jajecznej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE