Ciasto łaciate z masą serową

4.48 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci niejednego wielbiciela słodkości. Idealnie się sprawdzi na uroczyste, rodzinne spotkania. Z podanych proporcji otrzymacie dużą blachę wysokiego ciacha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto jasne:

    6 białek

    szczypta soli

    1 szkl cukru

    150 g mąki ziemniaczanej

    50 g mąki pszennej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżka octu


    Ciasto kakaowe:

    6 jajek

    szczypta soli

    3/4 szkl cukru

    1 szkl maki pszennej

    2 łyżki kakao

    łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa serowa:

    1 kg sera z wiadereczka

    1 szkl cukru

    200 g masła

    łyżka ekstraktu waniliowego

    6 żółtek

    1 op. budyniu waniliowego

    łyżka mąki ziemniaczanej

    1/2 szkl zimnego mleka


    Poncz:

    2/3 szkl wody

    2 łyżki cukru

    kieliszek rumu


    Polewa:

    1/4 kostki margaryny

    4 łyżki cukru

    2 łyżki mleka

    3 łyżki kakao

    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Ciasto łaciate z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Delikatnie wymieszać.


    Ciasto kakaowe: Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.


    Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Naprzemiennie łyżką nakładać ciasto jasne i ciemne a następnie nożem zrobić esy-floresy aby kolory się lekko przemieszały. Biszkopt piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.


    Masa serowa: do dużego garnka przełożyć ser, masło, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Cały czas podgrzewać, mieszając, aż masa się zagotuje. Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną, wlać do gorącej masy serowej. Podgrzewać aż zgęstnieje.


    Blaty ciasta naponczować i przełożyć gorącą masą serową. Ciasto ostudzić.


    Polewa: margarynę, kakao, cukier i mleko podgrzewać w garnuszku aż składniki się połączą. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na chwilę aż napęcznieje. Podgrzać do rozpuszczenia (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z polewą i polać nią ciasto. Dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki na całą noc do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa serowa Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować