Łaciate ciasto z masą serową

4.56 (9 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Mięciutkie, delikatne biało - czekoladowe ciasto z masą serową, oblane polewa czekoladową, posypane wiórkami kokosowymi.
Niebo w gębie!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BIAŁY BISZKOPT:

    6 białek
    150 g mąki ziemniaczanej
    50 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżeczka octu
    KAKAOWY BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    3 pełne łyżki kakao
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    MASA SEROWA:

    1 kg sera z wiaderka
    1 szklanka cukru
    6 żółtek
    1 cukier waniliowy
    200 g masła
    1 budyń waniliowy
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka


    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g mleka
    50 g masła
    100 g gorzkiej czekolady


    PONADTO:

    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Tort serowy

Łaciate ciasto z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BIAŁY BISZKOPT:

    Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę. Ubijac do momentu, aż cukier stanie się niewyczuwalny.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy.
    Na koniec dodać ocet i wszystko dokładnie wymieszać.


    CZEKOLADOWY BISZKOPT:

    Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę.
    Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy.
    Wszystko dokładnie wymieszać.
    Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe i białe kłaść po 1 łyżce naprzemiennie w dwóch warstwach, do wyczerpania składników.
    Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić, przekroić na 3 placki.


    MASA SEROWA:

    Budyń wraz z mąką ziemniaczaną rozpuścić w mleku.
    Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na piuszystą masę, dodać miękkie masło i wszystko razem zmiksować.
    Do garnka włożyć ser, masę jajeczną i zagotować ciąglę mieszając.
    Gdy zawrze dodać rozpuszczony budyń, zagotować.
    Masę serową podzielić na 2 części, przestudzić od czasu do czasu mieszając,
    Biszkopty przełożyć masą serową.


    POLEWA:

    Mleko podgrzać z masłem, dodać połamaną czekoladę. Wszystko razem połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.


    INSPIRACJA: domoweciasta.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować