Łaciate ciasto z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BIAŁY BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę. Ubijac do momentu, aż cukier stanie się niewyczuwalny.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy.
Na koniec dodać ocet i wszystko dokładnie wymieszać.
CZEKOLADOWY BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe i białe kłaść po 1 łyżce naprzemiennie w dwóch warstwach, do wyczerpania składników.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wystudzić, przekroić na 3 placki.
MASA SEROWA:
Budyń wraz z mąką ziemniaczaną rozpuścić w mleku.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na piuszystą masę, dodać miękkie masło i wszystko razem zmiksować.
Do garnka włożyć ser, masę jajeczną i zagotować ciąglę mieszając.
Gdy zawrze dodać rozpuszczony budyń, zagotować.
Masę serową podzielić na 2 części, przestudzić od czasu do czasu mieszając,
Biszkopty przełożyć masą serową.
POLEWA:
Mleko podgrzać z masłem, dodać połamaną czekoladę. Wszystko razem połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze