Kurkowo-cukiniowa zupa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dkg kurek

    1 cukinia

    1 cebula

    3 marchewki

    1/2 por biała część

    1 kawałek selera

    1 pietruszka

    4 parówki cielęce

    1 gałązka selera liście

    natka pietruszki

    sól, pieprz

    3 łyżki śmietany 18 %

    1 litr wywaru drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kurkowo-cukiniowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego i miksuje razem z liśćmi od selera, dolałam 1/2 szklanki wywaru z zupy wtedy lepiej się blenduje. Przelewam cukinię do zupy, doprawiam, sola, pieprzem, dolewam śmietanę. Podaję z natką i plastrami cukinii które wkładam na pięć minut do wrzątku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować