Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów.
Kurkowo-cukiniowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego i miksuje razem z liśćmi od selera, dolałam 1/2 szklanki wywaru z zupy wtedy lepiej się blenduje. Przelewam cukinię do zupy, doprawiam, sola, pieprzem, dolewam śmietanę. Podaję z natką i plastrami cukinii które wkładam na pięć minut do wrzątku.
Komentarze