Kurczak w tempurze z kaszą kuskus

0 (0 ocen)

  • 30 min

Po bardzo chudej środzie, przyszedł czwartek czyli taki mały piąteczek :) Dlatego dzisiaj prosty i bardzo smaczny przepis na obiadek :) Kurczak w tempurze to bardzo popularne danie, o dziwo bardzo łatwe do przyrządzenia. Jeżeli macie trochę czasu w domu, bo dużo nie wymaga wysiłku, to polecam zrobić

  • 30 min

Składniki:

  • Kurczak w tempurze:
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki kukurydzianej
    3/4 szklanki zimnej wody
    3 łyżki czarnego sezamu
    1 żółtko
    olej rzepakowy do smażenia
    filet z kurczaka
    Kuskus z gulaszem warzywnym:
    300 ml bulionu warzywnego
    10 dużych pieczarek
    2 papryki czerwone
    2 listki laurowe
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
    pół opakowania kuskus
    4 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w tempurze z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy mąkę, wbijamy żółtko, dodajemy czarny sezam i stopniowo wlewamy zimną wodę, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego. Kurczaka kroimy w paski i odkładamy na bok. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i paprykę, i przysmażamy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy z 10-15 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz zagęszczamy łyżką mąki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy obtoczone w cieście kawałki mięsa. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Kuskus przygotowujemy według instrukcji do opakowania i podajemy z ugotowanym bulionem oraz z kurczakiem :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Kuskus Olej Tempura

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować