KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE

4.42 (158 ocen)

  • 30 min

Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję!Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami czy też ryżem – zawsze smakuje rewelacyjnie!Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym i ulubioną surówką z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * filet z kurczaka – 300 g

    * limonka – 1 szt

    * mąka pszenna – ok. 50 g

    * mąka kukurydziana – ok. 50 g

    * bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml

    * sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir , kurkuma – do smaku

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * olej
Wystaw ocenę:

4.42 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na ostro w chrupiącej tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski.

    Z połowy limonki ścieramy skórkę.

    Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili, kurkumą i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka.

    Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.

    Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Tempura

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować