Pyszna alternatywa dla klasycznych frytek czy ziemniaków: Kuleczki ziemniaczane, których wnętrze możemy dowolnie modyfikować dodając zioła lub ser. Do tego soczysta pierś z kurczaka. Szybki i smaczny obiad gotowy raz dwa.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Kulki ziemniaczane:
2 kg ziemniaków obranych i umytych, pokrojonych na ćwiartki
1 łyżka soli
Wrzątek
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Bułka tarta do obtoczenia kulek
Olej do smażenia
Mięso:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa kebab-gyros
Kurczak w przyprawie gyros i domowe kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, pokroić na kawałki około 2 cm, doprawić i odstawić na 30 min. do lodówki.
2.Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w wodzie z łyżką soli. Odcedzić z wody i przełożyć do miski.
3.Dodać resztę składników do ziemniaków, całość dokładnie zagnieść tłuczkiem, wymieszać i uformować małe kulki o średnicy około 1,5-2cm. Kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto kilka minut.
4.Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie odsączyć. Całość podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze