Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pierś z kurczaka faszerowana papryką w trzech kolorach, doprawiona naturalnymi przyprawami i ukryta w splotach ciasta francuskiego. To świetna propozycja na uroczysty obiad. Szczególnie, że do takiego mięsa można podać pieczone, ziołowe ziemniaki w formie spiralki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    4 łyżki oliwy
    przyprawa vegeta
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    125 g sera mozzarella
    2 opakowania ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 łyżka mleka

    PIECZONE ZIEMNIAKI NA SZASZŁYKU:

    6 sztuk równych ziemniaków do pieczenia
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Faszerowane

Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem tworząc kieszonki. Natrzeć dokładnie oliwą z każdej strony i oprószyć przyprawą. Odstawić.Paprykę pokroić w paski i włożyć w środek mięsa razem z plasterkami mozzarelli.
  • 2. Jeden płat ciasta francuskiego przeciąć na pół. Na każdym kawałku położyć faszerowanego kurczaka. Wystające po bokach ciasto pokroić na paski i oplatać naprzemiennie mięso. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia.
  • 3. Ziemniaki obrać ze skórki i napić każdego na patyczek do szaszłyka. Zaczynając od czubka wbić nóż i ciąć na plasterki, jednocześnie obracając ziemniaka w okół własnej osi. Nóż powinien dochodzić do samego patyczka. Kiedy ziemniak jest już skrojony rozciągnąć go ostrożnie, tak aby powstała spiralka. Przyprawę do ziemniaków wymieszać z oliwą i posmarować ziemniaki. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 
    Mięso i ziemniaki  pieczemy jednocześnie przez 40 minut w temperaturze 190 *C. Mięso po wyjęciu z piekarnika powinno odpocząć 10 min. Podajemy z ziemniakami w kształcie spiralek, usuwając wcześniej patyczki do szaszłyków. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować