Kurczak w cieście francuskim

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zwykle ciasto francuskie wykorzystuje się do dań na słodko. Jednak to danie łamie dotychczasowe stereotypy, gdyż kurczak wraz z serem i pieczarkami idealnie komponuje się z tym ciastem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Ciasto francuskie (arkusz): 1 opakowanie
    - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - pieczarki duże: 5 sztuk
    - żółty ser - plaster: 2 sztuki
    - cebulka mała: 1 sztuka
    - oregano suszone: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - olej do smarzenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w cieście francuskim 1. 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
    2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
    3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować