Zwykle ciasto francuskie wykorzystuje się do dań na słodko. Jednak to danie łamie dotychczasowe stereotypy, gdyż kurczak wraz z serem i pieczarkami idealnie komponuje się z tym ciastem.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- Ciasto francuskie (arkusz): 1 opakowanie
- pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
- pieczarki duże: 5 sztuk
- żółty ser - plaster: 2 sztuki
- cebulka mała: 1 sztuka
- oregano suszone: 1 szczypta
- sól, pieprz: 1 szczypta
- olej do smarzenia: 1 łyżka
Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy solą, pieprzem i oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy.
3. Na środku, wzdłuż płata ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone pieczarki, na końcu żółty ser. Z boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie). Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy mięso nie jest surowe.
Komentarze