Kurczak w cieście francuskim

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Świetnie nadaje się jako ciepła przekąska lub dodatek do sałatek.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    2 łyżki oleju
    30 dag pieczarek
    1 cebula szalotka
    1 mała puszka kukurydzy
    1 łyżka masła
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz do smaku
    2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w cieście francuskim 1. Kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulkę pokroić i zeszklić na maśle, gdy już będzie zeszklona dodać pieczarki. Po wystudzeniu kurczaka i pieczarek wymieszać razem z kukurydza w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujemy farsz, rozwijamy ciasto francuskie i układamy na nim farsz przez cała długość ciasta. Następnie delikatnie zwijamy roladę i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na ok. 200 stopni. Po schłodzeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i odcinamy małe kawałeczki. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło. Gdy wystygną, a chcemy jeść na ciepło można podgrzać w mikrofalówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować