Świetnie nadaje się jako ciepła przekąska lub dodatek do sałatek.
40 min
Składniki:
1 filet z kurczaka
2 łyżki oleju
30 dag pieczarek
1 cebula szalotka
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka masła
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
1 jajko
Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulkę pokroić i zeszklić na maśle, gdy już będzie zeszklona dodać pieczarki. Po wystudzeniu kurczaka i pieczarek wymieszać razem z kukurydza w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy już przygotujemy farsz, rozwijamy ciasto francuskie i układamy na nim farsz przez cała długość ciasta. Następnie delikatnie zwijamy roladę i wkładamy na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na ok. 200 stopni. Po schłodzeniu smarujemy roztrzepanym jajkiem i odcinamy małe kawałeczki. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
Porady
Najlepiej smakuje na ciepło. Gdy wystygną, a chcemy jeść na ciepło można podgrzać w mikrofalówce.
Komentarze