Rodzince bardzo smakował drób w takiej postaci:) Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi masła, pieczarek i ziół. Polecam gorąco tę kurczakową 'mumię' :)
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- pierś z kurczaka: 2 sztuki
- ciasto francuskie: 1 sztuka
- ser żółty plastry: 2 sztuki
- pieczarki pokrojone w plasterki: 30 dekagramów
- masło: 2 łyżeczki
- jajko (roztrzepane): 1 sztuka
- zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie): 1 łyżeczka
- słodka papryka w proszku: 2 szczypty
- sól i pieprz: 2 szczypty
Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich oprószamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów, kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki żeby się nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta mają zostać 4-5 cm niepocięte.
3.Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
4.Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie.
5.Każde zawiniątko przekroić na 2 lub 3 części. Podawać z surówką z kapusty pekińskiej.
Komentarze