Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    250g grzybów boczniaków
    1 duża cebula
    1/2 szklanki wytrawnego wina białego
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    sól
    pieprz czarny
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Dania główne Wina

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem nie docinając do końca. Natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Odłożyć.
  • image-119rgl9 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić.
  • image-1ruswbs 3. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso chowając końce pod spód. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Mięso Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować