Kurczak satay z sosem orzechowym

4.49 (160 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łatwy , szybki i bardzo smaczny.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g piersi z kurczaka lub udek bez kości
    -1/2 szklanki masła orzechowego
    -1/4 szklanki wywaru z kurczaka
    -2 łyżki miodu
    -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki przyprawy curry bądź pasty curry
    -1 łyżka soku z cytryny
    -1 szklanka mleczka kokosowego
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Sosy

Kurczak satay z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm.
    2. W dużej misce wymieszać masło orzechowe , wywar, miód, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawa curry . Włożyć kurczaka , dokładnie wymieszać , przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz.
    3. Mięso osączyć z marynaty i nadziać na patyczki do szaszłyków.
    4. Resztę marynaty wlać do rondelka , dodać mleczko kokosowe , wymieszać i gotować aż sos zawrze i zgęstnieje.
    5. Patelnię grillową posmarować olejem . Smażyć kurczaka 10 minut , aż zrumieni się z obu stron.
    Podawać z sosem orzechowym.

Porady

Szaszłyki można również upiec w piekarniku lub na grillu ogrodowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Orzechy Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować