Orientalne danie: kurczak w pysznym sosie na bazie orzeszków i mleka kokosowego podawany z ryżem jaśminowym i tarta marchewką
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Filet z kurczaka - 600g
Marynata:
Sos sojowy jasny - 3 łyżki
Olej lub oliwa - 3 łyżki
Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka
Imbir swieży lub mielony - kawałek 2 cm lub łyżeczka mielonego
Czosnek - 1 ząbek lub łyżeczka granulowanego
Kolendra mielona lub liscie - pół łyżeczki (lub kilka kuleczek w ziarnie)
Kumin mielony - łyżeczka
Chilli mielone - pół łyżeczki
Sól - szczypta
Sos satay:
Mleczko kokosowe - 200 ml
Masło orzechowe - 4 łyżki
Sos sojowy jasny - 1 łyzka
Sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
Cukier trzcinowy brązowy - 1 łyżeczka
Chilli mielone - 1/3 łyżeczki
Imbir mielony - pół łyżeczki
Kolendra mielona (lub liscie) - pół łyżeczki
Kumin mielony - pół łyżeczki
Sól - szczypta
Marchew - 1-2 większe sztuki
Sól
Pieprz
Cukier
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Kurczak w sosie satay z ryżem jaśminowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy składniki marynaty i obtaczamy w niej pokrojony (wczesniej umyty i osuszony) w długie paseczki filet z kurczaka. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sos satay: w rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy następnie masło orzechowe i mieszamy do połączenia się oby składników. Potem dodjemy przyprawy, mieszamy cały czas. Gdy sos zacznie się gotować, pozwólmy mu na to przez dosłownie minutę. po czym zdejmijmy z ognia. Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni na niewielkiej ilosci oleju (najlepiej kokosowego). Gotujemy ryz jasminowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umytą i obrana marchew scieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z sokiem zcytryny, przyprawami i oliwa z oliwek, mieszamy.
Kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem satay. Podajemy z ryżem i marchewką.
Komentarze