Kurczak satay

0 (0 ocen)

Danie kuchni indonezyjskiej - kurczaka w sosie z orzeszków zimnych

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego
    sok z 1/2 limonki
    3 ząbki czosnku
    po pół łyżeczki chili, curry i mielonego imbiru lub kawałek świeżego

    sos:
    5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
    1 puszka mleczka kokosowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    po pół łyżeczki chili, mielonego imbiru i przyprawy orientalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak satay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni.

    Do woka włożyć masło orzechowe i wlać mleczko kokosowe oraz dodać przyprawy, zagotować i dodać mięso. Gotować około 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Masło orzechowe Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować