Danie kuchni indonezyjskiej - kurczaka w sosie z orzeszków zimnych
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego
sok z 1/2 limonki
3 ząbki czosnku
po pół łyżeczki chili, curry i mielonego imbiru lub kawałek świeżego
sos:
5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
po pół łyżeczki chili, mielonego imbiru i przyprawy orientalnej
1.Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni.
Do woka włożyć masło orzechowe i wlać mleczko kokosowe oraz dodać przyprawy, zagotować i dodać mięso. Gotować około 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko z ryżem.
Komentarze