Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

  • wyświetlono: 2863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis przekazała mi mama , która w dzieciństwie zajadała się nimi u babci ;)

  • 5 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

-550 g mąki pszennej
-500 g kefiru
- 2 łyżki cukru
-0,5 łyżki soli
-łyżeczka sody
-kminek **



** opcjonalnie ( można użyć również innych dodatków np. Czosnek niedźwiedzi lub nie dodawać nic)

Sposób przygotowania przepisu:

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

  • 1. 1. Wszytskie składniki połączyć w jednolitą masę.
    2. Powstałe ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
    3. Wyciąć foremką okrągłe placki na grubość ok 1,5 cm . Można również pociąć w nieregularne kształty.
    4. Proziaki piec na brzegu pieca lub na suchej patelni do zbrązowienia z obu stron.

Porady

Proziakami można zastąpić bułki , zrobić pitę z dodatkami lub jeść jak i z czym kto woli.
U mnie z masłem i mlekiem.
Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

proziaki

Komentarze

Podobne przepisy

Bieszczadzkie proziaki

Dodane przez: EwaSidor

Bieszczadzkie proziaki

Cudownie smakują z masłem czosnkowym...

Chleb górski

Dodane przez: Alex M

Chleb górski

Puszysty pszenny chleb drożdżowy,...

chleb sojowy

Dodane przez: kamila19851

Szybki sodowy chleb sojowy (bez glutenu)

Uwielbiam chleby z soja.Kocham...

Chlebek sodowy z płatkami owsianymi

Dodane przez: joanna30

Chlebek sodowy z płatkami owsianymi

Pierwszy swój chlebek sodowy upiekłam...

Proziaki pszenno żytnie

Dodane przez: edytaha

Proziaki pszenno-żytnie

Szybkie domowe pieczywo z patelni

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki.

Dodane przez: luna19

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki

Placki z fajerki, sodziaki, proziaki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE