Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe

4.49 (173 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis przekazała mi mama , która w dzieciństwie zajadała się nimi u babci ;)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -550 g mąki pszennej
    -500 g kefiru
    - 2 łyżki cukru
    -0,5 łyżki soli
    -łyżeczka sody
    -kminek **



    ** opcjonalnie ( można użyć również innych dodatków np. Czosnek niedźwiedzi lub nie dodawać nic)
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kluski

Proziaki - łatwe górskie bułeczki sodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszytskie składniki połączyć w jednolitą masę.
    2. Powstałe ciasto rozwałkować i nakłuć widelcem.
    3. Wyciąć foremką okrągłe placki na grubość ok 1,5 cm . Można również pociąć w nieregularne kształty.
    4. Proziaki piec na brzegu pieca lub na suchej patelni do zbrązowienia z obu stron.

Porady

Proziakami można zastąpić bułki , zrobić pitę z dodatkami lub jeść jak i z czym kto woli. U mnie z masłem i mlekiem. Smacznego !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować