Ksenia66
Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup obok oczywiście bramborackiej, cibulovej, cesnekovej i zeleninovej polevki. Szczególnie lubiana i przyrządzana jest na południu Czech, ale i w naszych polskich, sudeckich restauracjach można ją spotkać.
Co odróżnia kulajdę od innych zup? Jest przyprawiana na słodko-kwaśno i podawana z jajkiem w koszulce lub gotowanym na półmiękko. Jesienią, w sezonie grzybowym podaje się ją ze świeżymi grzybami, zimą z mrożonymi lub suszonymi z dodatkiem pieczarek. Ocet i cukier wydobywają z grzybów wspaniały aromat i smak.
Zupa jest genialnie pyszna i bardzo pożywna. Warto spróbować!
0 (0 ocen)
Porady
Kulajdę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, półmiękko lub w koszulce. Do każdego talerza nalewamy zupę i wkładamy jajko. Można pominąć jajka i podać zupę z chlebem, ale z jajkiem kulajda jest prawdziwie czeską polevką!
Komentarze