Kulajda-czeska zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kulajda to jedna z najpopularniejszych czeskich zup obok oczywiście bramborackiej, cibulovej, cesnekovej i zeleninovej polevki. Szczególnie lubiana i przyrządzana jest na południu Czech, ale i w naszych polskich, sudeckich restauracjach można ją spotkać.

Co odróżnia kulajdę od innych zup? Jest przyprawiana na słodko-kwaśno i podawana z jajkiem w koszulce lub gotowanym na półmiękko. Jesienią, w sezonie grzybowym podaje się ją ze świeżymi grzybami, zimą z mrożonymi lub suszonymi z dodatkiem pieczarek. Ocet i cukier wydobywają z grzybów wspaniały aromat i smak.

Zupa jest genialnie pyszna i bardzo pożywna. Warto spróbować!

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść podgrzybków lub borowików suszonych
    50 dkg brązowych pieczarek
    4-5 ziemniaków
    1 marchew
    4-5 jajek
    1 cebula
    pęczek kopru
    2 łyżki masła
    2 czubate łyżki mąki
    250 ml kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz i szczypta kminku do smaku
    2 łyżki maggi
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    1 czubata łyżeczka cukru
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Kulajda-czeska zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie kilka godzin przed gotowaniem kulajdy.
  • o 2. Do garnka o pojemności 4-5 litrów wrzucamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki przekrojone na ćwiartki, jeśli są duże lub mniejsze na połówki. Suszone grzyby gotujemy 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Dajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli.

    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do pieczarek już podsmażonych. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka z pieczarkami, chwilę podsmażamy, stale mieszając. Zalewamy warzywa wodą z grzybów suszonych, dolewamy 1 litr wody i pokrojone drobniej grzyby suszone.

    Gotujemy zupę do miękkości ziemniaków. Następnie przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem, kminkiem i maggi.

    Do śmietany wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mąkę. Całość dobrze mieszamy do rozpuszczenia mąki, hartujemy chochelką płynu z zupy i łączymy z kulajdą. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem. Kulajda gotowa!

Porady

Kulajdę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, półmiękko lub w koszulce. Do każdego talerza nalewamy zupę i wkładamy jajko. Można pominąć jajka i podać zupę z chlebem, ale z jajkiem kulajda jest prawdziwie czeską polevką!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować