Zupa grzybowa

4.5 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g kości schabowych
    1,5 szklanki suszonych grzybów leśnych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    10 średniej wielkości ziemniaków
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sol, pieprz
    250 ml śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
    Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.
  • 2. Mięso umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.
  • 3. Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
    Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.
  • 4. Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
    Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Pietruszka Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować