Zupa grzybowa

  • wyświetlono: 1076 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

martyna
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500g kości schabowych
1,5 szklanki suszonych grzybów leśnych
2 marchewki
1 pietruszka
10 średniej wielkości ziemniaków
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sol, pieprz
250 ml śmietany 18%

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Zupa grzybowa

  • 1. Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
    Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.
  • 2. Mięso umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.
  • 3. Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
    Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.
  • 4. Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
    Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaziemniakimarchewkagrzyby leśnezupagrzybypietruszkajesieńzupa grzybowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

grzybowa z łazankami

Dodane przez: klementynka

Zupa grzybowa z łazankami

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa...

zupa  grzybowa

Dodane przez: mariola1972

zupa grzybowa

w wielu regionach podaje się...

Wigilijna zupa grzybowa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wigilijna zupa grzybowa

Mocno grzybowa zupa ze świeżych,...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Joanna Kryla

Zupa grzybowa

W sezonie na grzyby nie może być...

Zupa grzybowa

Dodane przez: marze

ZUPA GRZYBOWA

Zupa z suszonych grzybów pachnie...

Zupa grzybowa po węgiersku

Dodane przez: Cukiereczek

Zupa grzybowa po węgiersku

Zupa różni się od polskiej grzybowej...