Zupa grzybowa

  • wyświetlono: 1812 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjna grzybowa na wywarze mięsnym z dużą ilością ziemniaków i natki pietruszki. Pachnąca i aromatyczna - taką lubię najbardziej.

martyna
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500g kości schabowych
1,5 szklanki suszonych grzybów leśnych
2 marchewki
1 pietruszka
10 średniej wielkości ziemniaków
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sol, pieprz
250 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa grzybowa

  • 1. Grzyby namoczyć, pozostawić na 2-3 h a najlepiej na noc.
    Opłukać, obgotować, odcedzić, ponownie przepłukać.
  • 2. Mięso umyć, zalać 2-2,5 l wody, gotować na wolnym gazie około 60 min. w między czasie zebrać szumowiny.
  • 3. Obrane i umyte marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę.
    Do mięsnego wywaru dodać warzywa i grzyby , gotować do miękkości.
  • 4. Pod koniec gotowania zupę doprawić solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
    Chochlę wywaru wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywaziemniakimarchewkagrzyby leśnezupagrzybypietruszkajesieńzupa grzybowa

Komentarze

Podobne przepisy

zupa grzybowa.

Dodane przez: katarzynka455

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa bez zagęszczania...

zupa grzybowa

Dodane przez: gnomcio

Zupa grzybowa

Niezwykle aromatyczna zupa ze świeżych...

zupa grzybowa

Dodane przez: paolineczka

Zupa grzybowa

To wyjątkowa zupa o niepowtarzalnym...

Zupa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Zupa grzybowa

Nie ma to jak pyszna, aromatyczna...

image-27rruh0

Dodane przez: k_marysia

Szybka zupa grzybowa

Łatwa w wykonaniu i bardzo aromatyczna...

Grzybowa

Dodane przez: MagdalenaS

Zupa grzybowa

Klasyczna zupa- moja ulubiona,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE