Kulajda czeska zupa grzybowa

  • wyświetlono: 1589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon grzybowy już w pełni dlatego polecam pyszną zupę grzybową.

Kasja1986

Składniki


3 łyżki masła
około półtora litra rosołu lub bulionu warzywnego
3 ziemniaki
sól morska
mielony kminek
cebula
300 - 500 g świeżych grzybów leśnych
mielony kolorowy pieprz
szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
łyżka octu u mnie z białego wina
szczypta cukru
świeże zioła (koperek, szczypiorek, pietruszka, seler naciowy)
opcjonalnie 4 jajka lub 4 kromki ulubionego pieczywa

Sposób przygotowania przepisu:

Kulajda czeska zupa grzybowa

  • 1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Do grzybów dolewamy letni rosół/bulion dodajemy pokrojone ziemniaki sól i kminek. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Do zupy dolewamy śmietanę. Doprawiamy octem, cukrem i ziołami. Rozlewamy na talerze podajemy z jajkiem w koszulce, jajkiem ugotowanym na półmiękko lub po prostu ze świeżym pieczywem. Wersję dodatków pozostawiam do wyboru wedle własnego smaku i gustu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa grzybowa

Dodane przez: Lidka Bawolska

Zupa grzybowa

Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Paulina16621

Zupa grzybowa

Zupa która co roku gości na naszym...

grzybowa z łazankami

Dodane przez: klementynka

Zupa grzybowa z łazankami

Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa...

Zupa grzybowa z ziemniakami

Dodane przez: Futka

Zupa grzybowa z ziemniakami

Propozycja na aromatyczną, smakowitą...

image-27rruh0

Dodane przez: k_marysia

Szybka zupa grzybowa

Łatwa w wykonaniu i bardzo aromatyczna...

Zupa grzybowa

Dodane przez: Martyna1991

Zupa grzybowa

Tradycyjna grzybowa na wywarze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE