KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kukurydziaki to placki z płatków kukurydzianych. Można je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Tutaj w wersji wytrawnej - wegetariańskiej... z cebulą, pieczarkami i papryką. Również można przygotować je w wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 -150 g pieczarek
    1 mała papryka
    1 cebula
    3 szklanki płatków kukurydzianych
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kukurydziaki wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Lekko studzimy.
  • 2. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy płatki kukurydziane i całość mieszamy, aby wszystkie namokły. Na końcu dodajemy zawartość patelni. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ketchupem lub innym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować