Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym

4.48 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ekspresowe w wykonaniu, z kilku składników, które zawsze mam w domu. Delikatne kruche ciasto i słodko kwaśne wnętrze. Doskonałe do kawki, na słodkie śniadanko lub dla gości. Nawet początkująca kucharka poradzi sobie z wykonaniem tych rogalików.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania

    100 g masła

    1/2 szklanki cukru pudru + do pozypania

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    1 całe jajko

    1 żółtko

    1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Rogaliki

Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche rogaliki z domowym dżemem 1. Mąkę z do pieczenia przesiać do miski. Dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło, cukier waniliowy, jajko, żołtko i 1/2 szklanki cukru pudru. Szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny.
    Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części.
  • Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 2. Z każdej części ciasta uformować kulkę, którą rozwałkować na placek o śrrdnicy 26/28 cm. Plaski podzielić każdy na 8 części. Na każdej części wyłożyć po 1/2 łyżeczki dżemu, następnie zwinąć w rogalik. Rogaliki piec na wyłożonej papierem blasze przez 12 minut. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować