Kruche gwiazdeczki z makiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Na stolnicę wysyp mąkę z solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem.
2.Stopniowo dolewaj zimną wodę i zagniataj ciasto. Z ciasta utwórz kulę i włóż je na co najmniej godzinę do lodówki.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm. Z ciasta wytnij gwiazdki – najlepiej użyć kilku foremek wówczas gwiazdki wyjdą różnej wielkości.
4.Na każdej gwiazdce ułóż porcję masy serowej i masy makowej. Przykryj drugą gwiazdką.
5.Ciastka dokładnie zlep i utwórz wzór widelcem. Na każdym ciastku zrób kilka nacięć nożem.
6.Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj nim ciastka. Ciastka piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka należy dokładnie zlepić, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia i nadzienie nie wypłynęło.
7.SER: Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z cukrem, skórką cytrynową i sokiem. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze