Ciasto kruche z makiem, serem i jabłkami

4.48 (184 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne ,efektowne ciasto kruche z makiem,serem przełożone jabłkami smażonymi z galaretką oblane polewą czekoladową.Ciasto dobrze się kroi ,smakuje wybornie.Polecam na świąteczny stół.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:16 margaryny
    40 dag mąki pszennej
    20 dag cukru pudru
    3 żółtka
    2 całe jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Mak:30 dag maku
    2 całe jajka
    15 dag cukru pudru
    1/2 olejku migdałowego
    garść orzechów włoskich drobno posiekanych
    garść rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Ser:70 dag sera białego
    10 dag masła
    25 dag cukru pudru
    5 jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    5 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy
    5 dag kandyzowanej skórki z cytryny
    5 dag rodzynek
    Smażone jabłka:
    1,2 kg jabłek
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    2 galaretki czerwone
    gotowa polewa czekoladowa ciemna
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Ciasto

Ciasto kruche z makiem, serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,posiekać z margaryną ,dodać żółtka i jaka .Zarobić ciasto.Podzielić na 2 części.1 część ciasta rozwałkować i upiec w nagrzanym piekarniku w ok.180 stopniach na złoty kolor.2 część ciasta również rozwałkować i włożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia ciast) nakłuć ciasto widelcem na ciasto wyłożyć równo masę makową,potem serową i piec całość w nagrzanym piekarniku w180 stopniach przez ok.1 godzinę.
    Mak: mak zalać wodą i gotować 2-3 godz.Odcedzić na sicie wyłożonym gazą .Przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym
    sicie.Całe jajka ubić z cukrem,dodać zmielony mak,wymieszać z bakaliami.
    Ser: ser zemleć w maszynce do mięsa 2 razy.Masło utrzeć z cukrem pudrem,następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać bakalie.Z białek ubić pianę na sztywno .Wymieszać delikatnie z serem.
    Jabłka:jabłka umyć,obrać ,usunąć gniazda nasienne .Zetrzeć na grubych oczkach tarki.W rondlu rozpuścić masło ,dodać jabłka ,cukier i ciągle mieszając rozgotować jabłka .Gdy są gotowe gorące ściągamy z ognia ,wsypujemy do nich 2 galaretki w proszku i mieszamy aż proszek się rozpuści.Studzimy.
    Składanie ciasta: Ciasto kruche z makiem i serem-tężejąca masa jabłkowa-ciasto kruche -polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu.Ciasto pozostawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Porady

Ciasto zamiast polewą czekoladową możemy polać białym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować