Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

  • wyświetlono: 668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To ciekawa propozycja na urozmaicenie wigilijnych pierogów! Jeśli jesteście akurat w posiadaniu dyniowego puree (może być mrożone lub ze słoika) gorąco polecam. Dynia nie zmienia smaku ciasta, natomiast nadaje złocistego koloru gwiazdkom:).

Jaga85

Składniki

Składniki na 6 porcji:
Mak:
• ok 1,5-1 i ¾ szklanki ugotowanego, zmielonego maku,
• łyżka masła,
• ok 1- 2 łyżki miodu do smaku,
• 3 łyżki orzechów włoskich,
• 2 łyżki rodzynek,
• 5 moreli,
• 4 śliwki kalifornijskie,
• 3 figi,
• 1 łyżka bułki tartej,
Ciasto dyniowe:
• 3 szklanki mąki,
• 1 łyżka oleju,
• 1 jajko,
• ok 0,5- 3/4 szklanki gorącej wody,
• 2,5- 3 łyżki gęstego puree z dyni,
• szczypta soli,
Dodatkowo:
• ok 70 gram masła,
• 0,5 szklanki siekanych orzechów włoskich,
• cukier trzcinowy do posypania, cynamon do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne pierogi z makiem- gwiazdeczki

  • przygotowanie maku1. MAK: Orzechy drobno siekamy, śliwki, moreli i figi kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy mak. Gdy mak będzie ciepły dodajemy bakalie (orzechy, figi, morele i rodzynki) oraz wlewamy miód. Całość podgrzewamy razem, ewentualnie dodając jeszcze miodu do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Makowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowanie składników2. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej olej, jajko, sól i dynię.
  • gotowe ciasto3. Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość dodanej wody zależy od konsystencji dyniowego puree.
  • nakładanie nadzienia4. Gotowe ciasto wałkujemy. Jako, że pierogi będą w kształcie gwiazdeczek, foremką delikatnie zaznaczamy kontury gwiazdek na połowie ciasta. W środek wykonanego zarysu nakładamy makowe nadzienie.
  • wycinanie5. Całość przykrywamy drugą połową ciasta. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy pierogi, dokładnie dociskając, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie gotowania.

  • przed gotowaniem6. Tak przygodowe makowe gwiazdeczki gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Ugotowane odsączamy z wody i porcjujemy na talerze.

    WYKOŃCZENIE: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy orzechy. Całość chwilkę podgrzewamy, by orzechy zmiękły i delikatnie się zarumieniły. Gotową „omastą” polewamy poporcjowane pierogi. Dodatkowo posypujemy je delikatnie cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.

Porady

Makowe nadzienie można zastąpić innym: bakaliowym lub serowym!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogislodkie_zyciesezonowe_przysmakimakWigiliaDyniaboże narodzeniedanie wigilijnepierogi z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Wigilijne pierogi

Dodane przez: Jaga85

Wigilijne pierogi ze śliwką

Nie wyobrażam sobie wigilii bez...

image-20348hq

Dodane przez: anita176

Wigilijne pierogi dyniowe z nadzieniem piernikowym

Zupełnie nowa, ciekawa propozycja...

Pierogi z makiem i bakaliami

Dodane przez: marika1503

PIEROGI Z MAKIEM I BAKALIAMI

Pierogi smakują wyśmienicie, warto...

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym

Pierogi z makiem i sosem z soczystej...

Wigilijne pierogi

Dodane przez: 2milutka

Wigilijne pierogi

Pierożki w postnej wersji z kapustą...

Pierogi wigilijne

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pierogi wigilijne

Pierogi postne, doskonałe na święta....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE