Kruche ciasto z borówkami, truskawkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki i truskawki umyć, z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Owoce przełożyć do miski dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i całość dokładnie wymieszać.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać ze sobą, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, jajko, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę i masło pokrojone na kawałki. Całość zagnieść rękoma lub mikserem na jednolite ciasto, które następnie podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3 i zrobić z nich kule. Mniejszą kulę ciasta owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny, a większą wykleić dno formy o wymiarach 35cmx24cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
4.Po tym czasie na schłodzone ciasto wyłożyć owoce, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą kulę ciasta i posypać kruszonką.
5.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50-55 minut. Po tym czasie ciasto pozostawić do wystudzenia.
Komentarze