Kruche ciasteczka z mąką krupczatką

4.47 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealnie kruche ciasteczka. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce. Zagniatamy, formujemy okrągłe ciasteczka i do piekarnika. Mnie bardzo smakowały takie gorące...mniam. Ciasteczka długo utrzymują kruchość, nie są zbite. Upieczcie, a skuszą się na nie i duzi i mali. Słodkich inspiracji.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Kruche ciasteczka z mąką krupczatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 2. Formowanie ciastek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy kulki i spłaszczamy formując ciasteczka.
  • 3. Do pieczenia: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut.
  • 5. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek, tak około 36 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować