REKLAMA

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

wyświetlono: 437 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu.Upieczcie.

opublikowany: 17.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka ciepłego
    2 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    mak sypki do posypania chleba
    mleko ciepłe do posmarowania chleba
    masło lub margaryna do posmarowania blaszek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie chleby nacinamy z wierzchu ostrym nożem, za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie ciepłym mlekiem i posypujemy obficie makiem.
  • 4. Tak przygotowane do pieczenia chleby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut.
  • 5. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ilość mleka zależy od wilgotności mleka. Z przepisu wychodzi dwa chleby, takie niewielkie, ale można upiec jeden większy. Chleby najlepiej studzić na metalowej kratce. Ciasto należy wyrabiać co najmniej 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Alex M Alex M

Drożdżowy chleb piwny z makiem

Puszysty chlebek na piwie, z chrupiącą makową skórką. dobrze smakuje ze słonymi i słodkimi dodatkami

kategoria: Pieczywo chleb piwa opublikowany: 20.08.2016 | wyświetlono: 177 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE