Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

3 (5 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu.Upieczcie.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka ciepłego
    2 łyżeczki cukru

    Dodatkowo:
    mak sypki do posypania chleba
    mleko ciepłe do posmarowania chleba
    masło lub margaryna do posmarowania blaszek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie chleby nacinamy z wierzchu ostrym nożem, za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie ciepłym mlekiem i posypujemy obficie makiem.
  • 4. Tak przygotowane do pieczenia chleby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut.
  • 5. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ilość mleka zależy od wilgotności mleka. Z przepisu wychodzi dwa chleby, takie niewielkie, ale można upiec jeden większy. Chleby najlepiej studzić na metalowej kratce. Ciasto należy wyrabiać co najmniej 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Mąka Mąka krupczatka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować