Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

  • wyświetlono: 248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa niewielkie chlebki, ale można upiec jeden większy. Zapach podczas pieczenia unoszący się po domu...obłędny. Uwielbiam taki chleb z prawdziwym masłem i chrupiącymi świeżymi i sezonowymi warzywami. Chleb długo utrzymuje świeżość, ale zapewniam, że zjecie go od razu.Upieczcie.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka ciepłego
2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
mak sypki do posypania chleba
mleko ciepłe do posmarowania chleba
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy chleb z makiem i mąką krupczatką

  • 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie chleby nacinamy z wierzchu ostrym nożem, za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie ciepłym mlekiem i posypujemy obficie makiem.
  • 4. Tak przygotowane do pieczenia chleby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut.
  • 5. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ilość mleka zależy od wilgotności mleka.
Z przepisu wychodzi dwa chleby, takie niewielkie, ale można upiec jeden większy.
Chleby najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ciasto należy wyrabiać co najmniej 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebmakmąkaśniadaniekolacjamlekona śniadaniedomowy chlebDOMOWE PIECZYWOz makiemz piekarnikana kolacjemąka krupczatkadomowe wypiekichleb z makiemdrożdżowy chlebchleb drożdzowy z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe słoneczko z makiem.

Dodane przez: weronika63

Drożdżowe słoneczko z makiem

Bardzo smaczny placek drożdżowy...

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

Dodane przez: Alex M

Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

Smaczny codzienny chleb pszenny...

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Dodane przez: BABECZKA 35

Podłużne drożdżowe bułeczki z oliwą i makiem

Na śniadanie, kolację, do pracy,...

Chleb gryczany z makiem i amarantusem

Dodane przez: kamila19851

Chleb gryczany z makiem i amarantusem

Bardzo smaczny, nietypowy chlebek.

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

Dodane przez: Alex M

Chleb na zakwasie z mąką jęczmienną

Ponieważ ciężko jest kupić mąkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE