Krucha tarta z masłem orzechowym i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekanym masłem.
Z tych składników zagnieśc ciasto, nastepnie z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-40 minut.
Łodygi rabarbaru opłukac , osuszyć a nastepnie pokroić w kostkę. Umieścić w miseczce, dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny. Dobrze wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odlać zgromadzony sok a rabarbar wymieszaćz niewielką iloscia mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt 4 okrągłych placków o sr 10 cm. Rozprowadzic masło orzechowe zostawiajac wolne brzegi które bedziemy zawijac do srodka. . Wyłożyć nadzienie rabarbarowe, brzegi ciasta zawinąć na nadzienie.
Piec w temperaturze 200°C przez około 30-35 minut,Po upieczeniu odstawic do wystudzenia, delikatnie oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze