Krucha tarta z budyniem i rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę. Idealnie kruche ciasto, pyszny i słodki budyń waniliowy i do tego kwaśny rabarbar. Wszystko w tej tarcie do siebie smakowo pasuje. Polecam upiec ją na podwieczorek. Zapewniam, że uda się każdemu. Zapraszam:)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 łodyga rabarbaru
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krucha tarta z budyniem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.
  • 3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.
  • 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
  • 5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma na tartę o średnicy około 25 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować