Ciasto francuskie z pieczarkami i kiełbasą

4.5 (182 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Minitarty czy minibabeczki, nieważne, bo są doskonałą przekąską. Chrupiące, aromatyczne, idealne do piwa czy barszczu. A do tego takie proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 laska (długa) kiełbasy podwawelskiej
    30dag pieczarek

    Składnik dodatkowy
    1 opak. ciasta francuskiego

    Składniki robocze
    50g serka topionego
    1 żółtko
    Tymianek, zioła prowansalskie
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
    Masło
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Ciasto francuskie z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną kiełbasę, wymieszać, podsmażyć. Następnie dodać pomidory i serek topiony, wymieszać. Gdy serek się roztopi, doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.
    Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty (wraz z papierem) – mi wyszło 15sztuk. Wyłożyć nimi formy do muffinek. Babeczkę wypełnić farszem. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec na złoty kolor około 15-20min w 200stopniach.
    Babeczki podać posypane natką pietruszki.

Porady

Resztkami ciasta, jeśli zostaną, można ozdobić babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Pieczarki Pomidor Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować