Minitarty czy minibabeczki, nieważne, bo są doskonałą przekąską. Chrupiące, aromatyczne, idealne do piwa czy barszczu. A do tego takie proste w przygotowaniu.
Ciasto francuskie z pieczarkami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną kiełbasę, wymieszać, podsmażyć. Następnie dodać pomidory i serek topiony, wymieszać. Gdy serek się roztopi, doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty (wraz z papierem) – mi wyszło 15sztuk. Wyłożyć nimi formy do muffinek. Babeczkę wypełnić farszem. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec na złoty kolor około 15-20min w 200stopniach.
Babeczki podać posypane natką pietruszki.
Porady
Resztkami ciasta, jeśli zostaną, można ozdobić babeczki.
Komentarze