Krokiety z kapusta słodką i mięsem z rosołu

  • wyświetlono: 1671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne choć trochę czasochłonne. Najczęściej takie krokiety podaję z czerwonym barszczem. Do farszu wykorzystałam ugotowane mięso które zostało mi z rosołu. Dodałam również mój ulubiony ser parmezan, który ma ostry i wyrazisty smak. Polubiłam ten ser gdy byłam na wakacjach we Włoszech. Powinniśmy ten ser włączyć do swojej diety gdyż oprócz wyjątkowych walorów smakowych ma szereg właściwości, które czynią z niego bardzo wartościowy dodatek do naszej diety. Zawiera przede wszystkim dużo wapnia. Dodatkowo dostarcza również witamin A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D.

b
  • 10 porcje
  • 80min

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
ok. 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
ok. ½ szklanki jasnego piwa,
ok. ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
ok. 1 szklanka mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
2 łyżki oliwy lub oleju,
Farsz:
ok. 800 g słodkiej,
500g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie z udka i fileta kurczaka),
mała cebula,
ząbek czosnku,
2-3 łyżki starego parmezanu,
sól, pieprz, pieprz cayenne,
na panierkę:
2 jajka,
bułka tarta,
oraz olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z kapusta słodką i mięsem z rosołu

  • 1. Farsz:
    Cebulę kroję w piórka i rumienię na oleju. Kapustę słodką szatkuję i gotuję do miękkości, studzę. Mięso obieram i kroję.
    Mięso razem z cebula i kapustą razem mielę w maszynce do mięsa. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobina pieprzu cayenne. Dodaję starty parmezan, drobno posiekany ząbek czosnku i dokładnie mieszam do powstania jednolitej masy.
    Ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( konsystencja gęstej śmietany) . Jeśli jest za gęsta to dodaję odrobinę mleka, lub jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Gotowe ciasto odstawiam na ok. 30 min. Następnie smażę naleśniki.
    Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładam farsz, zwijam boki do środka i formuję krokieta, odstawiam do całkowitego wystygnięcia (nie będą się rozkładać podczas smażenia) i panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę z każdej strony na złoty kolor. Najczęściej podaję z czerwonym barszczem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustaparmezanobiadkrokietyzdrowie na talerzudo barszczu

Komentarze

Podobne przepisy

Naleśniczki z mięsem warzywami i sosem słodko-kwaśnym

Dodane przez: Kiczucha

Naleśniczki z mięsem , warzywami i sosem...

Te naleśniki to absolutny hit!...

krokiety

Dodane przez: viki2903

Krokiety z farszem ze świeżej kapusty i jajek

Krokiety z farszem ze świeżej kapusty...

Krokiety z malinami i mascarpone

Dodane przez: Cukiereczek

Krokiety z malinami i mascarpone

Krokieciki smakują świetnie na...

Krokiety.

Dodane przez: Słodko Słodka

Krokiety z Pieczarkami i Żółtym Serem

Krokiecik z Barszczykiem szczególnie...

Krokiety z serem i pieczarkami

Dodane przez: danusia19671

Krokiety z serem i pieczarkami

Takie krokiety z serem i pieczarkami,...

Szpinakowe krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szpinakowe krokiety z kurczakiem i pieczarkami

Krokiety z dodatkiem szpinaku,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE