Krokiety z mięsem

4.85 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego sosu. Polecam wypróbować przepis.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    250 g mąki pszennej,
    1 szklanka wody mineralnej,
    1 szklanka mleka,
    2 jajka,
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli,
    szczypta cukru.
    Farsz;
    500 g mięsa wieprzowego (szynka),
    4 liścia laurowe,
    4 ziela angielskie,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    1/4 selera,
    1 cebula,
    sól i pieprz do smaku,
    1 płaska łyżka majeranku.
    Dodatkowo (panierka);
    2-3 jajka,
    bułka tarta.
Wystaw ocenę:

4.85 (181 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Krokiety Naleśniki Sosy

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Mięso gotujemy z warzywami liściem i zielem do miękkości. Studzimy i mielimy przez maszynkę (mięso i warzywa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy i dodajemy do mięsa, dokładnie mieszamy.

    Nakładamy farsz na naleśniki (3-4 łyżki). Boki naleśników składamy do środka i zwijamy niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.

    Każdego naleśnika zanurzamy w roztrzepanych widelcem jajkach, a następnie w tartej bułce. Smażymy z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia (z każdej strony).

    Podajemy z czerwonym barszczem lub ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Porady

Krokiety podajemy z barszczem lub ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować