Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5-6 krokietów:
    1 duże jajko
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl mleka
    1/2 szkl wody
    sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
    1-2 łyżki masła do naleśników

    200-300 gr pieczarek
    mięso z 1 dużego uda z kurczaka
    1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju

    Panierka:
    1 jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz do jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z pieczarkami i mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników smażymy naleśniki.
    Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek i ich podduszenia.
  • 2. Mięso z uda kurczaka, kroimy na kawałki nożem a następnie blendujemy na gładką masę ( ja użyłam końcówki blendującej od miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką.
    Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy.
  • 4. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni.

Porady

Możemy podać je np. z sosem pieczarkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować