Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjne krokiety z kwaskową kiszoną kapusta pachnącymi pieczarkami w mocno chrupiącej panierce podane z własnoręcznie ukiszonym barszczykiem. I nic więcej nie trzeba:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 25 szt
    Na naleśniki:
    5 jaj
    2 i 1/2 szklanki mleka
    5 łyżek oleju
    2 i 1/2 szklanki gorącej wody
    3 i 2/3 szklanki mąki

    Na farsz:
    2 kg kiszonej kapusty
    listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 kg pieczarek
    2 łyżki masła
    2 cebule
    sól i pieprz

    Na panierkę
    8 jajek
    500 g bułki tartej sól i pieprz

    Ponad to :
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
  • 2. Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać małą ilością wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Do wystudzonej kapusty dodać pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Farsz ma wyjść dość ostry.
  • 3. Na naleśniki nakładać farsz i dość ciasno zwijać. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Podać gorące z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować