Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk

4.49 (148 ocen)

Jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję na Wigilię lub spotkania ze znajomymi. Wszyscy za nimi przepadają.

Składniki:

  • Naleśniki:
    500ml mleka
    400g mąki pszennej
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    1kg kapusty kiszonej
    sopra garść suszonych grzybów leśnych

    3 pieczarki
    cebula
    sól, pieprz
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
    2 łyżki masła

    Panierka:
    2 jajka
    bułka tarta

    olej do smażenia

    Barszczyk:
    2kg buraków
    2 marchewki
    1/2 selera
    kawałek pora
    2 kości żeberkowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, kilka ziarenek pieprzu
    2-3 łyżki octu
    1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nalesniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto odstawić na pół godziny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni. Powinno wyjść ok 15 naleśników.



    Farsz: Kapustę odcisnąć, poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Dolac niewielką ilość wody, dodać liście laurowe, ziele ang, przyprawę do kapusty i gotować na nieduzym ogniu.

    Grzyby zalać niewielką ilościa wody, gotować ok 10 minut. Dolać do gotującej się kapusty. Gotować do miękkości.

    Cebulę i pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.



    Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

    Podajemy z czerwonym barszczykiem.
  • 2. Barszczyk czerwony:W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie wyłowić buraczki.Doprawić do smaku solą i octem. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Grzyby Kapusta Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować