Barszczyk czerwony z uszkami

  • wyświetlono: 1134 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Bez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku i aromatu :)

joanna30
  • 6 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

"Uszka"

Ciasto:
2-2,5 szkl mąki pszennej
1 szk gorącej wody
1 łyżka oleju

Farsz:
30 dag pieczarek
cebula
2 spore garści suszonych grzybów
sól, pieprz
2 łyżki oleju

"Barszczyk"

1 kg buraków
2 marchewki
korzeń pietruszki
(ew. 1/2 kg wołowiny na rosół, np. pręga)
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
woda z moczenia grzybów
łyżka majeranku
sól, pieprz
2 łyżki octu

Sposób przygotowania przepisu:

Barszczyk czerwony z uszkami

  • 1. Farsz: Dzień wcześniej suszone grzyby zalać gorącą wodą aby tylko je przykryła i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień grzybki odcedzić (wodę zachować do barszczu) i posiekać razem z cebulą w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na większej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i grzyby. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż cały płyn wyparuje. W razie konieczności można dodać do farszu 1-2 łyżeczki bułki tartej aby nie był zbyt wodnisty. Farsz przyprawić do smaku i ostudzić.

    Ciasto: Do większej miski przesiać 2 szkl mąki, dodać olej i wlewać gorącą wodę, mieszając łyżką aby się nie oparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić.
  • 2. W garnku zagotować 3 l wody (jeśli chcemy wywar mięsny to wodę zagotowujemy z wołowiną). Wrzucić obrane i grubo pokrojone warzywa, przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości (ok 1-1,5 godz). Przecedzić, dolać wodę z grzybów, majeranek i ocet. Doprowadzić do wrzenia.

    Uszka podawać z barszczykiem posypane natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylafarszWigiliagrzybyciasto na pierogiboże narodzeniebarszczykbarszcz czerwonyuszkabarszcz wigilijnyuszka z grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

barszcz czerwony z uszkami

Dodane przez: Milena127

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Niezbędny na wigilijnym stole....

Barszcz czerwony z uszkami ...

Dodane przez: ankad21

Barszcz czerwony z uszkami

Ulubiona zupa mojego męża szczególnie...

Barszczyk czerwony z pierożkami

Dodane przez: kiziolek201

BARSZCZYK CZERWONY Z PIEROŻKAMI

Zawsze robiłem barszczyk z uszkami,tym...

Barszczyk czerwony

Dodane przez: joanna30

Barszczyk czerwony

Barszczyk czerwony to obowiązkowe...

Barszczyk czerwony z leśnymi uszkami.

Dodane przez: PolskaGotuje

Barszcz czerwony z leśnymi uszkami

Nie miałam pomysłu na obiad i zobaczyłam,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE