Krokiety z białą kapustą i grzybami

4.48 (193 ocen)

Pyszna propozycja do barszczyku, na święta lub jako samodzielne danie

Składniki:

  • Naleśniki:

    4 jajka
    2 szkl. mąki
    1 szkl. mleka
    ok. 1 szkl. wody gazowanej
    szczypta cukru i soli


    Farsz:

    1 główka białej kapusty
    2-3 duże cebule
    garść suszonych grzybów
    sól
    pieprz
    jarzynka

    Panierka;

    3 jajka
    bułka tarta
    olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Przystawki

Krokiety z białą kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:

    Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy.
  • Farsz 2. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, żeby zmiękły.
    Z kapusty wycinamy twardą część, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
    Studzimy i mielimy kapustę w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę.
    Na patelni smażymy na złoto drobniutko pokrojoną cebulkę.
    Następnie dodajemy do niej zmiksowaną kapustę. Mieszamy. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy i jeszcze chwilę smażymy.
  • Farsz 3. Naleśniki smażymy "na blado".
    Każdego smarujemy farszem.
  • Składanie krokieta 4. Zawijamy boki (żeby farsz nie wypadł) , a następnie zwijamy w rulonik.
  • Krokiety przygotowane do panierki 5. Tak przygotowane krokiety panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto.

    Usmażone układamy na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta biała Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować