Krokiety z chińskim nadzieniem, aLa sajgonki

4.48 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiety z farszem mieszanki warzywnej do dań chińskich.
"Mieszanka chińska to idealna propozycja dla kulinarnych smakoszy. Świetnie skomponowany mix warzyw takich jak: kiełki fasoli Mung, pędów bambusa, marchewki, cebuli, grzybów chińskich oraz papryki i pora, zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających entuzjastów kuchni azjatyckiej. Idealnie pasuje to drobiu, mięs oraz ryżu i chińskiego makaronu". :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mieszanka chińska 1 opakowanie 750 gram.
    filet z kurczaka 1 kg.
    przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
    kasza gryczana 100 gram
    sól
    pieprz
    papryka czerwona słodka
    bazylia
    sos sojowy
    olej do smażenia

    składniki: na 21 placków

    6 jajek
    3 szklanki mleka
    3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    6 łyżek oleju
    4,5 szklanki mąki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z chińskim nadzieniem, ala sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki na krokiety. 1. Przygotowanie ciasta:

    składniki: na 21 placków

    6 jajek
    3 szklanki mleka
    3 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    6 łyżek oleju
    4,5 szklanki mąki
    szczypta soli

    wykonanie:

    Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
  • Farsz do krokietów. 2. Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym ciemnym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. w garnczku parzymy w osolonej wodzie torebkę kaszy gryczanej, po sparzeniu studzimy i dodajemy do miski z farszem. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je, żeby nie było posklejane. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami i kaszą gryczaną. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.
  • Zawijanie krokietów. 3. Przygotowanie krokietów:

    Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każdy krokiet był dokładnie zwinięty.
  • Smażenie krokietów. 4. Każdy krokiet namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju.
  • Gotowe krokiety. 5. Usmażone krokiety odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować