Krokiety ala mexikana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem za pomocą miksera lub trzepaczki.Ma mieć jednolitą , lekko gęstą konsystencję wg.potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
Patelnię ( u mnie 26cm.) rozgrzewamy , smażymy dość cienkie placki po parę sekund z każdej strony. ( mi wyszło 19 naleśników)
2.Farsz: Wszystkie warzywa myjemy , cebulę i czosnek obieramy.
Na patelni rozgrzewamy masło/olej wkładamy mięso.
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę , dodajemy do lekko podsmażonego mięsa.
Czosnek kroimy drobniutko , pomidory oraz kukurydzę odsączamy z zalewy-wszystkie składniki dokładamy na patelnie , doprawiamy , mieszamy co jakiś czas do odparowania wszystkich płynów i zarumienienia się składników.
3.Na każdego naleśnika nakładamy ok 2-3 łyżki farszu , posypujemy serem żółtym.
4.
Zwijamy naleśniki najpierw dół do środka , następnie boki na koniec w rulon.
5.Panierka:Jajka bełtamy z mlekiem solą i pieprzem , panierujemy naleśniki najpierw w jajkach a następnie w bułce tartej , smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
6.Gotowe ,smacznego :)
Porady
Naleśniki lub farsz możemy sobie przygotować dzień wcześniej ponieważ całe danie jest dość pracochłonne.
Krokiety super smakują z domowym lekko pikantnym barszczem czerwonym.
Komentarze