Są to krokiety zrobione na wzór sajgonek, z tą różnicą że zamiast papieru ryżowego użyłam usmażonych placków takich jak na krokiety. Do farszu dodałam pokrojone w drobną kostkę filety drobiowe.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
mieszanka chińska 2 opakowania po 450 gram.
filet z kurczaka 80 dag.
przyprawa do dań chińskich Fix Knorr
sól
pieprz
papryka słodka
bazylia
sos sojowy
olej do smażenia
Krokiety z nadzieniem azjatyckim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie farszu:
Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem i sosem sojowym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz. Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso drobiowe pokrojone w drobną kostkę przyprawione przyprawą Fix do dań chińskich, podczas smażenia rozdrabniamy je. Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.
2.Wykonanie placków:
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, sól i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o konsystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut i po tym czasie smażymy placki.
3.Przygotowanie krokietów:
Rozkładamy usmażony placek i nakładamy farsz. Zawijamy tak żeby każdy krokiet był dokładnie zwinięty, każdy krokiet namaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju. Usmażone krokiety odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu. Możemy podawać je z barszczem czerwonym.
Komentarze