Boczek w glazurze w stylu chińskim

4.39 (208 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Boczek niedocenionym mięsem jest. W sensie wędzimy go, pieczemy, gotujemy ale głównie po to aby położyć go na kanapce. Nie, nie to że źle robimy, ale boczek może sprawdzić się też jako danie obiadowe, sprawdźcie sami :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1,5 kg boczku ze skórą
    6 plasterków imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka octu ryżowego
    1 łyżka soli
    1łyżka cukru
    Glazura:
    1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
    ½-1 papryczka chilli
    2 łyżki miodu
    2 łyżki brązowego cukru
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki wody
    1 trawa cytrynowa lub 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
    Szczypiorek (opcjonalnie do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.39 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek w glazurze w stylu chińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę z plasterkami imbiru, czosnkiem, octem, solą i cukrem - gotujemy 1-2 minuty. Do gotującej się wody wkładamy boczek i gotujemy go godzinę. Boczek wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy go w kostkę.
    Na głęboką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy połamaną trawę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty imbir – smażymy 1 minutę. Dodajemy miód, cukier brązowy, sos sojowy i wodę – gotujemy kolejną minutę. Następnie na patelnie wkładamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy wszystko razem około 8-12 minut, aż cały płyn odparuje a boczek pokryje się apetyczną, lepką, złocistą glazurą.
    Tak przygotowany boczek serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, przed podaniem posypujemy go posiekanym szczypiorkiem, chilli i imbirem, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować