Krem orzechowy gotowany na parze

4.93 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Polecam wspaniały krem goowany na parze, który jest puszysty, lekki i bardzo smaczny. Do takiego kremu możemy zamiast orzechów dodać różne inne smaki jak sok z cytryny,kakao, kawa, ajerkoniak, olejek migdalowy itp.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 4 całe jajka L
    1 szkalnka cukru
    cukier waniliowy,
    2 kostki masłą 82%,
    1 szkalnka zmielonych orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

4.93 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko

Krem orzechowy gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JAJA 1. Wykonanie w kąpieli wodnej.
    Do miski wbijamy całe jajka z cukrami. Ustawiamy miskę nad garnkiem z gotującą wodą i miksujemy do białości przez około 15 minut! Gotujemy na wolnym ogniu tak aby nie przegrzać masy. Następnie stawiamy miskę na blacie i ubijamy ją 10 minut, aby przestygła.
  • krem orzechowy 2. Jak masa znacząco zwiększy swoją objętość i będzie ciepła to zdejmujemy ją z gotowania nad parą.
  • krem orzechowy 3. Gdy masa już lekko przestygnie w drugiej misce utrzyj masło na puszystą mase, i dodawaj po łyżce masę jajeczną. Miksuj na średnich obrotach.
  • krem orzechowy 4. Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Gotowy krem można użyć do przełożenia ciast, napełnieni ababeczek, rurek itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Nadzienie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować