Polecam wspaniały krem goowany na parze, który jest puszysty, lekki i bardzo smaczny. Do takiego kremu możemy zamiast orzechów dodać różne inne smaki jak sok z cytryny,kakao, kawa, ajerkoniak, olejek migdalowy itp.
60 min
Dla 1 osoby
Średni
Składniki:
4 całe jajka L
1 szkalnka cukru
cukier waniliowy,
2 kostki masłą 82%,
1 szkalnka zmielonych orzechów włoskich.
Krem orzechowy gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie w kąpieli wodnej.
Do miski wbijamy całe jajka z cukrami. Ustawiamy miskę nad garnkiem z gotującą wodą i miksujemy do białości przez około 15 minut! Gotujemy na wolnym ogniu tak aby nie przegrzać masy. Następnie stawiamy miskę na blacie i ubijamy ją 10 minut, aby przestygła.
2.Jak masa znacząco zwiększy swoją objętość i będzie ciepła to zdejmujemy ją z gotowania nad parą.
3.Gdy masa już lekko przestygnie w drugiej misce utrzyj masło na puszystą mase, i dodawaj po łyżce masę jajeczną. Miksuj na średnich obrotach.
4.Na koniec dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Gotowy krem można użyć do przełożenia ciast, napełnieni ababeczek, rurek itp.
Komentarze