Krem jajeczny z kawiorem

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To prosta, ale jakże elegancka przekąska! Niby zwykły krem z jajek, a całej dostojności daje mu dodatek kawioru. Ja użyłam czarnego kawioru z ikry gromadnika i ikry śledzia. Wy możecie użyć swojego ulubionego.
Możecie zachwycić swoich gości podając taki krem w połowie pustej skorupki jajka, jako przystawka przed głównym daniem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -6 jajek ugotowanych na twardo
    -60 g białej słodkiej cebuli
    -60 g kwaśnej gęstej śmietany
    -słoiczek kawioru czarnego
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Krem jajeczny z kawiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedno jajko pozostawić do dekoracji.
    Resztę obranych jajek podzielić na pół, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Białka i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Składniki połączyć delikatnie ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
  • 2. Z odłożonego do dekoracji jajka posiekać w grubszą kostkę osobno żółtko i białko. Białko ułożyć na środku talerza, postawić na nim okrągłą foremkę, wysmarowaną wewnątrz olejem, napełnić kremem jajecznym i po wierzchu posypać kawiorem. Delikatnie ściągnąć formę. Dookoła posypać kostki żółtka i posiekany szczypiorek.
    Można też napełnić kremem połówki zachowanych skorupek z jaj.
    Podać na uformowanym gniazdku np. z mieszanki sałat, posypanym żółtkami i białkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować